Wednesday, August 5, 2009

Pager Wesi ceremonie
























In Bali is er iedere dag wel een ceremonie. Natuurlijk zijn er de dagelijkse offeringen, maar daarnaast zijn er ook heel veel speciale dagen Heeeeeel veel speciale dagen!


Andere culturen zeggen dan ook dat Bali Banyak Libur betekent, oftewel, vaak vrij!

Er zijn ceremonies voor iedere onderdeel van het leven, en voor iedere volle maan.

Gisteren was het volle maan en ook een belangrijke ceremonie, Pager Wesi.

Volgens mijn collega's wordt Sang Yang vereerd, de schepper van het universum. Natuurlijk moeten er grote offers gebracht worden om de boze geesten af te wenden.

Het woord Pagerwesi komt van twee javanese woorden pager (hek) en wesi (ijzer). Dus letterlijk betekent deze dag, het ijzeren hek. In de meer overdrachtelijke zin betekent het dus zo iets als een goede bescheming om je heen bouwen, zodat de boze geesten geen van op je krijgen.

Okay, hoor ik je al denken. Genoeg met dat Discovery Chanel verhaal. Wat heeft dat met mij te maken?

Nou, heel simpel. Belangrijke ceremonie dagen worden ook gezien als de ideale dagen om de goden om speciale gunsten te verzoeken. En eergisteren kregen we te horen dat Donderdag 6 Augustus de belangrijke inter departmentale vergadering zou zijn over de status van VSO. AAAARGH!

Heel belangrijk dus! En dus alle reden voor ons om als team bij elkaar te komen en samen de goden te verzoeken om de regering nou eindelijk onze statuten en contract met de regering goed te keuren. We wachten er al twee jaar op! En zo gebeurde het dat we met alle godsdiensten door elkaar, van Moslim tot Christen, van Hindu tot agnost tot niet gelovig, bij elkaar stonden in onze kleine kantoor tempel, waar Yuli de ceremonie leidde. Na alle wierrook, offerandes en prive gebeden vroeg Yuli ons om ieder volgens ons eigen geloof een moment te nemen om aan de goden te vragen om de regering te beinvloeden.

En naast de buik giechels, was ik eigenlijk alleen maar onder de indruk van mijn collega's. Dat in de tijden van terroristische aanslagen, we hier bijelkaar staan voor een gezamenlijk doel en dat het niet uitmaakt tot welke god je bidt, als we maar samenkomen in respect.

En eten! Want zodra de ceremonie over was, hebben we met ons allen alle offergaven samen opgegeten. Want de Balinese goden zijn talrijk en vaak ook heel pragmatisch! Wat kunnen zij nou met al dat eten? Niets! maar wij wel!

AMEN!







No comments: